Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia buritos chce zrobic ale nie wiem jak :) hahaha Re: buritos chce zrobic ale nie wiem jak :) hahaha

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: buritos chce zrobic ale nie wiem jak :) hahaha

« poprzedni post
Data: 2002-03-26 15:36:59
Temat: Re: buritos chce zrobic ale nie wiem jak :) hahaha
Od: Maciek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

dziekuje bardzo mysle ze dam rade to zrobic ---- podziele sie informacja
po spozyciu tego cuda
pozdrawiam
Jose

g...@p...onet.pl wrote:

>>jasne grzesio mysle a nawet pewien jestem ze warta zeby zapodac jej
>>takie wynalazki :)
>>
>
> Heja Jose!
> W takim razie nie ma co zwlekac. Oto przpis na burrito czyli taco [taco to
> nazwa placka, w ktory sie laduje nadzienie, a burrito to juz placek razem z
> nadzieniem]:
>
> Taco ogniście ostre i takie pachnące i sycące
> Danie pyszne i do tego w meksykańskim stylu
>
> placki:
> 3 szklanki pszennej mąki
> 1 szklanka mąki kukurydzianej
> sól
> pół kostki masła
>
> nadzienie:
> dwie średniej wielkości cebule
> 3 puszki czerwonej fasoli
> 4 czubate łyżki przecieru pomidorowego
> oliwa
> łyżka duża słodkiej papryki
> łyżeczka chilli
> pół łyżeczki tymianku
> świeżo zmielony pieprz [najlepiej kolorowy]
> sól
> 4 średniej wielkości pomidory
> pół sałaty lodowej
> kawałek [około 20 dag] żółtego ostrego sera
> szklanka śmietany
> garść posiekanego cienkiego szczypiorku
>
> Danie to takie pyszne! Mieszają się w nim ostrość przypraw, słodycz fasoli i
> orzeźwiająco - łagodząca moc śmietany. Dużo zabawy przy jedzeniu - trzeba
> bowiem uważać, by śmietana nie wydostała się nagle na zewnątrz.
>
> Potrawa jest raczej pracochłonna - całość to około 2-3 godzin w kuchni. Ale...
> warto. Poza tym tacos idealnie nadają się do zamrażania, więc można za jednym
> razem przygotować kilka porcji placków, by się ich smakiem cieszyć
> wielokrotnie.
>
> A te placki robi się tak: oba rodzaje mąki mieszam z solą i dodaję trochę
> letniej wody. Zagniatam ciasto, tej wody dodając po trochu - mąka kukurydziana
> ma bowiem to siebie, iż wymieszana z wodą staje się bardzo lepiąca. I jak się
> tej wody naleje zbyt dużo, to ciasto może wyjść za miękkie. Kiedy tak się
> stanie, dosypuję mąki pszennej.
>
> Ciasto wyrabiam przez kilka minut, by otrzymać doskonale wyrobiona masę o
> ślicznym, żółtym kolorze. Teraz do ciasta dodaję ćwiartkę masła i ponownie
> bardzo dokładnie wyrabiam, chwilami podsypując mąką, jeśli się za bardzo klei.
>
> Ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam
> dla "wypoczynku" na jakieś 20 minut.
>
> Po tym czasie następuje najbardziej żmudna część potrawy - z ciasta robię kulki
> wielkości orzecha włoskiego i mocno podsypując mąką, rozwałkowuję na bardzo
> cieniuteńkie placki.
>
> Jako, że trwa to trochę, rozwałkowane już placki, by nie wyschły, przekładam
> ściereczkami.
>
> Kiedy mam już wszystkie rozwałkowane, rozgrzewam dużą, najlepiej nie teflonowa
> patelnię. Patelnia musi być bardzo gorąca. Placki smażę bez tłuszczu, przez
> minutę z każdej strony - powinny lekko zmienić kolor i powinny na nich powstać
> śliczne bąble.
>
> Każdy placek po zdjęciu z patelni, smaruję roztopionym masłem i składam na pół,
> stroną z masłem do wewnątrz.
>
> Uff.... czas wziąć się za nadzienie.
>
> Obieram cebule i kroję naprawdę na dowolne kawałki, raczej mniejsze niż
> większe. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy i podsmażam przez chwilę
> cebulę - tak, by lekko się zeszkliła. Do cebuli dodaję dwie odsączone puszki
> fasoli, rozgniatam je widelcem i smażę, cały czas mieszając.
>
> Kiedy fasola stanie się bardziej masą, niż pojedynczymi fasolkami, dodaję do
> niej przecier pomidorowy oraz przyprawy, zmniejszam ogień i smażę kilka minut.
> Potrawa powinna mieć wściekle czerwony kolor i być bardzo pikantna. Jeśli jest
> zbyt gęsta, dolewam kilka łyżek wody - sos jednak powinien być bardzo gęsty.
>
> Dodaję puszkę czerwonej fasoli razem z sokiem i smażę, często mieszając, aż
> powstanie gęsta masa.
>
> W czasie, kiedy fasola się smaży, kroję pomidory na drobną kostkę, sałatę na
> długie i cienkie paseczki, ser zaś ścieram na tarce z drobnymi oczkami.
>
> Finisz to betka!
>
> W każdy placek wkładam słuszną porcję farszu - powiedzmy, dwie czubate łyżki.
> Na farsz kładę porcję posiekanych pomidorów i sałaty. Polewam to słuszną
> ilością śmietany i posypuję obficie startym serem.
>
> Dzieło wieńczy zielony i radosny szczypiorek.
>
> Dodatkowe informacje:
>
> placki świetnie przechowują się zamrożone [po usmażeniu]. Po wyjęciu z
> zamrażalnika, należy je włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni - po
> dwóch, trzech minutach będą super!
>
> Jeśli będziesz miał problem ze zdobyciem mąki kukurydzianej, możesz kupić
> chrupki kukurydziane bezsmakowe i za pomocą ugniatania w torebce zmienić je w
> mąkę.
>
> Farsz - można do tych placków pakować co się chce. Ważne by było smaczne!
>
> Przepis wraz ze zdjeciem i opiniami tych, którzy już go wypróbowali znajduje
> sie tutaj: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=57
>
> Troszku czytania i roboty... ale efekt tego wart.
>
> Pozdrawiam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,
> Grzesio
>
>
>

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.03 g...@p...onet.pl
26.03 Wkn
26.03 Wkn
26.03 g...@p...onet.pl
26.03 g...@p...onet.pl
26.03 Marek Lang
26.03 Wkn
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6