Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!fr.clara.net!heighliner.fr
.clara.net!teaser.fr!noos!not-for-mail
From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ceviche
Date: Mon, 27 Aug 2001 00:10:23 +0200
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 47
Message-ID: <3...@n...fr>
References: <3...@n...fr> <9mbie3$80g$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: d194.dhcp212-198-216.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: quark.noos.net 998863853 6989 212.198.216.194 (26 Aug 2001 22:10:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Aug 2001 22:10:53 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [fr] (Win95; U)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64244
Ukryj nagłówki
Dobrze, dobrze; juz na mnie nie krzyczcie... Jest bardzo prosty: jak mowi
wujek Jasiek (z
Wenezuelii): przecierz zwyczajna ryba "gotowana" w cytrynie:
Wytlumacze wam jak studentowi 1ego roku medycyny (jako ze ja lekarz):
1/Okolo 500-600 gr ryby morskiej (dorsz, halibut itp byle bylo biale rybne
mieso ). Koniecznie
swiezutki (zamrozony wychodzi za suchy, juz probowalam)
2/ Posiekac grosso modo w w grube kawalki ok 1-2 cm.
3/ Wrzucic do miski (ja to robie w salaterce)
4/ Dorzucic zawartosc puszki odsaczonej krewetek (klastcznie trzeba dac
swieze, ale z puszki
wychodzi jeszcze lepiej juz wyprobowalam na mamie i koledze z Peru - nawet nie
poczul roznicy).
Juz nawet i probowalam bez krewetek (tez dobre). Tyle ze ginie typowo polski
aspekt kolorystyczny
(bialo czerwony)
5/1-2 duze cebule posiekac jak wam sie podoba. Dorzucic do salaterki. Lekko
zagniesc i pomieszac
paluchami (umytymi przed i po)
6/Sol i pieprz do smaku - poczekac troszke
7/2-3 cytryny: wycisnac soczek, wlac do salaterki. Swieza ryba i cebula
posolona i ugnieciona lekko
puszcza sok. Soku z cytryny trzeba dac aby uzupelnil poziom (to znaczy ze
kawalki ryby surowej
musza byc pokryte plynem )
8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
(cumin). Juz tez
wyprobowalam proszek Tex -Mex przyprawowy do robienia guacamole albo
posypywania
mielonego miesa.
9/Jeszcze raz pomieszac paluchami lub widelcem
10/Nakryc salaterke talerzem
11/Wsadzid do lodowki na conajmniej 30 min (maks chlodzenie) lub godzinke
(chlodzenie jak u
mojej siostruni)
12/Wyjac z lodowki
13/Jesc
w okole dzieje sie to co z wloskim carpccio. Surowe mieso jest przesiakniete
cytryna ktora koaguluje
(tak jak podczas gotowania) proteiny. Rybka wychodzi z lodowki "ugotowana" a
przy tym
przesiaknieta cebulka i ziolkami. Pycha
|