Data: 2007-03-01 09:32:28
Temat: Re: chai masala w Warszawie
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
s...@g...com napisał(a):
> Tak jak już zostało napisane przez innych, kumin i kminek to dwie
> różne rzeczy.
> Natomiast jeśli chodzi o chai masale, to się pomyliłem. Chodziło mi o
> Garam Masala.
>
> Tak wiec dorzucam jeszcze pytanie, gdzie kupic garam masale, bo
> przegladalem proponowane
> strony, ale z marnym skutkiem.
>
> Pozdrawiam
> Marcin
A może zrób sam
GARAM MASALA - INDYJSKA MIESZANKA PIKANTNYCH PRZYPRAW
Mieszanka tych przypraw jest często używana w kuchniach
Wschodu, a przede wszystkim w indyjskiej i pakistańskiej.
Jest stosowana do mięs smażonych po angielsku, do pieczeni,
szaszłyków, mięs duszonych. Garam masala może zastąpić
przyprawą curry w proszku.
PRZEPIS ORYGINALNY
6 łyżek pieprzu
5 łyżek kminu rzymskiego
1 3/4 łyżki cynamonu
1 1/2 łyżki goździków
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
2 1/2 łyżki nasion kardamonu
6 łyżek kolendry (dowolnie)
2 łyżki rozkruszonych listków laurowych (dowolnie)
Przebrać przyprawy, usunąć zanieczyszczenia. Podgrzewać na
patelni na średnim ogniu przez 30 sekund mieszając. Zemleć w
maszynce i wymieszać z przyprawami w proszku. Przechowywać w
szczelnie zamkniętym słoiku.
PRZEPIS W NASZEJ KUCHNI
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej (dowolnie)
1 łyżka pieprzu
1 łyżka kminku
3 łyżki kolendry
1 łyżka lubczyku (dowolnie)
1 1/2 łyżeczki cynamonu (dowolnie)
1/2 łyżeczki goździków
2 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
Przebrać przyprawy, usunąć zanieczyszczenia. Podgrzać na
patelni na średnim ogniu przez 30 sekund, mieszając. Zemleć
w maszynce i wymieszać z przyprawami w proszku. Przechowywać
w szczelnie zamkniętym słoiku.
Źródło: PRZYGODA KULINARNA Katarzyna Pospieszyńska
|