Data: 2003-08-01 11:47:16
Temat: Re: ciasto ze śliwkami
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 1 Aug 2003 13:41:57 +0200, "ogr"
<o...@N...pl> wrote:
>Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:bgdjdt$ao0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> > Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
>> > Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
>> > czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
>>
>>
>> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
>> przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
>> zakalec.
>
>Basia ma rację.
>Ja bym przed włożeniem posypał trochę cukrem pudrem (po wyjęciu i upieczeniu
>więcej) i obficie cynamonem. Ach, ten zapach w kuchni!!!!!
>
>Pozdrawiam
>cynamonowy ogr
gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
ciasto sie kladzie na blache (troche wylewa, troche wypycha ;) )
i smaruje maslem roztopionym - pewnie pomaga w nieprzenikaniu
ewentualnego soku ze sliwek. i przed pieczeniem , o ile pa,mietam
smaruje sie znowu maslem sliwki i posypuje zwyklym cukrem
wymieszanym z cynamonem. cukier puder nie da chrupiacych
krysztalkow, ale tez sprobuje kiedys.
a po wyjeciu z pieca posypuje sie, jescze gorace ciasto reszta
cukru z cynamonem.
tez kocham cynamon
Trys
K.T. - starannie opakowana
|