Data: 2006-05-12 06:46:42
Temat: Re: co dobrego z masy marcepanowej?
Od: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. napisał(a):
> Czyżby oznaczało to, że nikt nie ma przepisu na słodkości z marcepanem?
> Marzy mi się jakaś tartaz masą marcepanową albo babeczki. Myślałam tez o
> rogalikach ale nie chcę eksperymentowac sama.
Zrób serduszka.
Masę marcepanową zagniatasz z cukrem pudrem (trochę mniej, niż polowa
wagi masy), rozwałkowujesz, wycinasz foremką serduszka. Z resztek
marcepanowego ciasta wycinasz wąskie paski, paski te smarujesz
rozmąconym żółtkiem i obkładasz brzegi serduszek ramką z niego. Możesz
wyciskać wzory na tej ramce widelcem czy czyms. Pieczesz serduszka w
temp. ok. 200 stopni, aż sie zrumienią brzegi, środek ma być jasny. Z
białka i cukru pudru utrzyj lukier i pokryj nim wnętrza serduszek.
Dopóki jest wilgotny, ozdabiasz wg uznania, połówkami migdałów,
kawałkami wiśni kandyzowanych, czy czym chcesz.
Albo Hamantaschen, bardzo smaczne tradycyjne ciastka żydowskie, podawane
podczas święta Purim. Te trójkątne drożdżowe nadziewane ciastka mają
symbolizować nakrycie głowy, noszone przez Hamana, zausznika
królewskiego, a zaciętego wroga Żydów, na pamiątkę zwycięstwa nad nim.
Przepis na ciasto i sposób zrobienia znajdziesz w Internecie
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=hamantasche&btnG
=Wyszukaj+w+Google&lr=
a nadziejesz swoją masą marcepanową. Radziłabym do niej dodac
odrobinkę miodu.
--
pa, BBjk :)
|