Data: 2006-05-12 07:11:57
Temat: Re: co dobrego z masy marcepanowej?
Od: aniared <a...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisał(a):
>
> Zrób serduszka.
> Masę marcepanową zagniatasz z cukrem pudrem (trochę mniej, niż polowa
> wagi masy), rozwałkowujesz, wycinasz foremką serduszka. Z resztek
> marcepanowego ciasta wycinasz wąskie paski, paski te smarujesz
> rozmąconym żółtkiem i obkładasz brzegi serduszek ramką z niego. Możesz
> wyciskać wzory na tej ramce widelcem czy czyms. Pieczesz serduszka w
> temp. ok. 200 stopni, aż sie zrumienią brzegi, środek ma być jasny. Z
> białka i cukru pudru utrzyj lukier i pokryj nim wnętrza serduszek.
> Dopóki jest wilgotny, ozdabiasz wg uznania, połówkami migdałów,
> kawałkami wiśni kandyzowanych, czy czym chcesz.
Brzmi to pysznie, ale chyba okropnie słodkie musi być. Czy konieczny
jest dodatek cukru do marcepanu, który sam w sobie jest przecież
strasznie słodki?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
|