Data: 2007-11-02 09:00:20
Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fgeo56$666$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fgennh$5h4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>
>> Solankę dopiero gdy puszczą zbyt mało soku, o ile nie są mimo
>> obciążenia nim przykryte.
>
> W przepisie z linku o kiszeniu podanym przez XL napisanoo blanszowaniu.
> Co o tym sądzisz?
> Poza oczywistą dezynfekcją grzybów.
>
> Jaksa
Blanszuję - kurczą się przy tym - więc więcej wejdzie do słoika, no i
procesy niepożądane mało prawdopodobne. Mam zamrozone blanszowane - nic nie
stoi na przeszkodzie, aby je rozmrozić i zakisić lub zasolić w dowolnym
czasie.
Także można dodać do kapusty - aby razem zakisić. Tutaj nadają się
rydze, opienki, gąski zielone, ale i boczniaki.
Blanszować trzeba takie, które ze względu na kruchość bywają nie
zbierane, mimo swej smakowitości jak gołąbki i gąski.
|