Data: 2002-03-07 19:27:33
Temat: Re: co to jest trufla?
Od: "B.Caccia" <c...@w...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> trufli powtarzam jako grzyb. Miala miec smak i zapach lekko
> czekoladowy. Niech uzupelnieniem bedzie fakt, ze podaje sie
> plasterek truflowy zarowno do wykwintnych dan miesnych, do sosow jak
> i deserow....
??? Grzyb trufla do deserów? Nie wyobrażam sobie tego smaku z czymś
słodkim. Od lat przywożę trufle. Jest to moja ulubiona "potrawa". Raz byłam
nawet w restauracji, która specjalizuje się w potrawach tylko i wyłącznie z
dodatkiem trufli ( Boże co za uczta dla podniebienia: przystawka, pierwsze
danie i danie główne - wszystko z truflami). Mąż śmieje się, że dostaję
ekstazy po zjedzeniu tego przysmaku.
> A co do slodyczy. Smak czekoladki merci truflowej jest
> pomyslany jako smak wlasnie truflowego grzyba. I nie ma tutaj znaczenia
> ksztalt ani to ze o dziwo jest to czekoladka i kojarzyc sie
> moze z trufla jako slodyczem
Smak czekoladki w niczym nie przypomina smaku grzyba. Radzę spróbować w
jakiejś restauracji (np. włoskiej - dodają do makaronu lub mięsa).
A cena musi być droga zważywszy na to, jak się je szuka (przy pomocy
specjalnie wyćwiczonych psów lub świń). Kilku moich znajomych trudni się
zbieractwem trufli i wiem jak to jest. Ponadto termin przydatności do
spożycia świeżych trufli jest bardzo krótki.
Pozdrawiam
Beata
wielbicielka trufli
|