Data: 2005-08-10 20:50:53
Temat: Re: co z Czech
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
wiadomości news:ovrjf1hpl3itba4fjseg6kn684nmfaobo6@4ax.com...
> On Wed, 10 Aug 2005 14:00:44 +0200, "Martka" <b...@w...pl>
> wrote:
>
> >tak? a mi mowiono, ze jest robiony z burakow cukrowych na wzor rumu. i ze
> >beda musieli jakas nazwe dla tego wynalazku wymyslic, bo jedyny w swoim
> >rodzaju.
>
> Cięzko robić rum z buraków cukrowych jeśli oryginalny jest robiony z
> trzciny cukrowej. To mniej więcej tak aróżnica jak miedzy czekoladą a
> wyrobem czekoladopodobnym. A że z buraków to fakt - pędzono z nich
> spirytus do produkcji tuzemskego.
>
> >a perfumowany spirytus to nasza rodzima seniorita OIDP
>
> Czeski takoż. Jeszcze raz przypominam że rum to tylko i wyłacznie z
> trzciny cukrowej a at ani w Polsce ani w Czechach jakoś rosnąć nie
> chce ;-)
>
Rum sie robi z melasy pozostałej po produkcji cukru trcinowego...a po
produkcji
cukru z buraków melasa pozostaje takoz.. wiec nic nie stoi na
przeszkodzie...
polecam stronke: www.rum.cz
> Zdrówko
>
I wzajemnie :))
Marek
|