Data: 2008-03-31 08:27:10
Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fs2ak2$lug$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek
Przepis "sprawdzony" osobiscie:
1. ok. 1 kg bialej surowej kielbasy
2. ok. kilograma cebuli
3. glowka czosnku
4. pieprz mielony
5. tymianek
6. rozmaryn
7. ziele angielskie
8. biala gorczyca
9. 2-3listki laurowe
10. jalowiec (owoce)
Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem (moze byc smalec)
wysypac pokrojona w polplasterki cebula, na cebule wylozyc surowa biala
kielbase ponakluwana w wielu miejscach, "pomiedzy" powtykac zabki czosnku,
posypac przyprawami (jesli suszone - rozetrzec w rekach), nastepnie warstwa
cebuli... itd az do wypelnienia naczynia . Wierzchnia warstwe powinna
stanowic cebula. nastepnie polac wszystko tluszczem (ja uzywam oliwy z
wytloczek), wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec od 1 do
1,5 godziny (ja "zblizam sie" do poltorej).
Podawac na cieplo z chrzanem. na zimno tez smakuje przednio, malo tego,
mozna odgrzewac wielokrotnie po przelozeniu do rondelka.
Smacznego
|