Data: 2008-03-23 09:45:20
Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fs2ak2$lug$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek
Musisz sobie zdawać sprawę z tego, że klasyczna
biała kiełbasa jest robiona z wymion krowich
i nie jest wędzona[1]. W związku z tym jest bardzo
nietrwała. Jeśli została zrobiona w nocy, to
najpóźniej do godziny 12 powinna być zjedzona.
Najlepiej gotować wraz z boczkem wędzonym,
żeberkami i kawałkiem kiełbasy wędzonej
jako podstawa do żurku. Może być samodzielną
potrawą jeśli została ugotowana. Bardzo dobra
z czeską musztardą kremską[2] lub z chrzanem.
Pieczona z cebulką też może być.
[1] Oczywiście dzisiaj, niestety, mogą być
użyte inne surowce i duże ilości konserwantów.
[2] Osobiście wypróbowane... Słodka "Bavorska"
też bardzo dobrze pasuje do białej kiełbasy...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|