Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zamiast ziemniakow?
Date: Tue, 8 May 2007 08:50:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <f1p6l3$ql8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f1o1lv$jce$1@achot.icm.edu.pl>
<2...@l...localdomain>
<f1oa0o$kt5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1178607075 27304 83.15.147.162 (8 May 2007 06:51:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 May 2007 06:51:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296081
Ukryj nagłówki
Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f1oa0o$kt5$1@inews.gazeta.pl...
> Konrad Kosmowski napisał(a):
>
>
> W kiełkujących i zieleniejących ziemniakach znajduje się szkodliwa dla
> organizmu solanina. Trzeba je wtedy bardzo dokładnie, grubo obierać i
> gotować w dużej ilości wody.
A nastepnie wyrzucic.. bron boze nie jedzac...
Sama napisalas ze najwiecej skladnikow odzywczych znajduje sie bezposrednio
pod skorka, ze nalezy ziemniaki obierac jak najcieniej (najlepiej skrobac)
I oczywiscie racja z tym co ponizej...
>
> Najczęściej po obraniu ziemniaki płuczemy, zalewamy zimną wodą i stawiamy
> na gazie. Aby jednak zachować jak najwięcej cennych składników, należy je
> zawsze wkładać do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody (sól ogranicza
> straty witamin i minerałów). Gotować krótko (ok. 20 min) pod przykryciem.
> Przegotowane są nie tylko gorzkie w smaku, ale też tracą dużo swych zalet
> odżywczych.
> Ania
>
To podstawowy blad jaki robimy podczas gotowania ziemniakow... do zimnej
wody, najlepiej jeszcze na pare godzin przed obiadem.. niech sobie pleza.. a
pozniej na gaz..
Nic bardziej blednego...
TYLKO do wrzacej wody, malej ilosci, lekko posolonej
Ogolnie najlepiej "w mundurkach" :-)
a mlode ziemniaki to wogole jedynmie obmyc, wyszorowac (dla obrzydliwcow
szorowac mocniej "zdrapujac" skorke przy okazji)
i.. do wrzatku.. na 15-20 minut (niestety niektore ziemniaki wymagaja nawet
25 minut gotowania) pod przykryciem
|