Reply-To: "Gandalf" <G...@v...pl>
From: "Gandalf" <G...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <934bpr$i76$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: cos do chleba
Date: Fri, 5 Jan 2001 14:16:53 +0100
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.5600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.5600
NNTP-Posting-Host: oap116a3.piap.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: oap116a3.piap.waw.pl
Message-ID: <3a55c950$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 5 Jan 2001 14:17:04 +0100, oap116a3.piap.waw.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40027
Ukryj nagłówki
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:934bpr$i76$1@news.tpi.pl...
> Ludziska! Co jecie na sniadania i kolacje do chleba? Jak po raz tysieczny
> pierwszy kupuje szynke i jakis ser- to juz mi sie niedobrze robi...
Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-)))
1 szklanka zielonej soczewicy
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
6 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
bazylia, tymianek, zależnie od upodobań
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do
niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut
przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić
do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej
soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.
Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może
pozostać nierozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem,
lub surówką z pomidorów
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|