Data: 2001-01-05 13:16:53
Temat: Re: cos do chleba
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:934bpr$i76$1@news.tpi.pl...
> Ludziska! Co jecie na sniadania i kolacje do chleba? Jak po raz tysieczny
> pierwszy kupuje szynke i jakis ser- to juz mi sie niedobrze robi...
Pasta z soczewicy (strączkowa) do chleba (zbożowy) ;-)))
1 szklanka zielonej soczewicy
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
6 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
bazylia, tymianek, zależnie od upodobań
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do
niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut
przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić
do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej
soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.
Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może
pozostać nierozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem,
lub surówką z pomidorów
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
|