Data: 2001-01-05 14:19:41
Temat: Re: cos do chleba
Od: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości
news:934bpr$i76$1@news.tpi.pl napisał(a):
> Ludziska! Co jecie na sniadania i kolacje do chleba? Jak po raz
tysieczny
> pierwszy kupuje szynke i jakis ser- to juz mi sie niedobrze robi...
nie dziwić się ;-)
-hit ostatnich dni:
1 awokado
pół szklanki ziaren sezamowych (albo tahini gotowe)
łyżeczka soku z cytryny
sól kamienna
awokado pozbawić skóry, miąższ rozgnieść dokładnie, sezam uprażyć na
suchej patelni do momentu kiedy zaczyna czuć się aromat (mmm...),
zmielić w młynku (oj, może być problem...) doprawić sokiem cytrynowym
i solą. smaczne z pomidorem i ogóreczkiem kiszonym na razowcu
-tofu wędzone
-pasta pomidorowa z tofu
tofu 0,20 kg
koncentrat pomidorowy (łyżeczka obfita)
cebula mała drobno posiekana
sól kamienna
sezam + słonecznik zmielony (opcjonalnie)
tofu rozgnieść lub zmiksować, to i pozostałe składniki zmieszać i
doprawić. w razie potrzeby rozmaić oliwą.
-pasty z wszelkich ziaren prażonych, mielonych w młynku i
rozcieńczanych wodą lub oliwą/olejem zimnego tłoczenia
-strączkowe w pastach na wszelakie sposoby czasem z podsmażanymi
czosnkami, cebulkami, marchewkami drobno startymi na tareczce
-rzadziej gotowe pasztety z soi i pasty wegetariańskie
do wszystkiego na wierzch albo obok: pekinka, papryka, kiszone
ogóreczki, rzadziej do towarzystwa musztarda, często płatki drożdżowe,
popping amarantusowy czy sezam jako posyp
p.s. all rights NOT reserved ;-)
--
wojmat
~~~~~ gotowanie to stan umysłu ~~~~~
http://puszKKKa.vege.pl
baza wege przepisów z wyszukiwarką
|