From: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <934bpr$i76$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: cos do chleba
Date: Fri, 5 Jan 2001 15:19:41 +0100
Lines: 54
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <3a55d784$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 5 Jan 2001 15:17:40 +0100, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40031
Ukryj nagłówki
Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości
news:934bpr$i76$1@news.tpi.pl napisał(a):
> Ludziska! Co jecie na sniadania i kolacje do chleba? Jak po raz
tysieczny
> pierwszy kupuje szynke i jakis ser- to juz mi sie niedobrze robi...
nie dziwić się ;-)
-hit ostatnich dni:
1 awokado
pół szklanki ziaren sezamowych (albo tahini gotowe)
łyżeczka soku z cytryny
sól kamienna
awokado pozbawić skóry, miąższ rozgnieść dokładnie, sezam uprażyć na
suchej patelni do momentu kiedy zaczyna czuć się aromat (mmm...),
zmielić w młynku (oj, może być problem...) doprawić sokiem cytrynowym
i solą. smaczne z pomidorem i ogóreczkiem kiszonym na razowcu
-tofu wędzone
-pasta pomidorowa z tofu
tofu 0,20 kg
koncentrat pomidorowy (łyżeczka obfita)
cebula mała drobno posiekana
sól kamienna
sezam + słonecznik zmielony (opcjonalnie)
tofu rozgnieść lub zmiksować, to i pozostałe składniki zmieszać i
doprawić. w razie potrzeby rozmaić oliwą.
-pasty z wszelkich ziaren prażonych, mielonych w młynku i
rozcieńczanych wodą lub oliwą/olejem zimnego tłoczenia
-strączkowe w pastach na wszelakie sposoby czasem z podsmażanymi
czosnkami, cebulkami, marchewkami drobno startymi na tareczce
-rzadziej gotowe pasztety z soi i pasty wegetariańskie
do wszystkiego na wierzch albo obok: pekinka, papryka, kiszone
ogóreczki, rzadziej do towarzystwa musztarda, często płatki drożdżowe,
popping amarantusowy czy sezam jako posyp
p.s. all rights NOT reserved ;-)
--
wojmat
~~~~~ gotowanie to stan umysłu ~~~~~
http://puszKKKa.vege.pl
baza wege przepisów z wyszukiwarką
|