Data: 2002-03-24 21:44:35
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania Kononow" <A...@s...uva.nl> napisał w wiadomości
news:a7lg44$2pb$1@news.surfnet.nl...
> > Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120° C
i
> > slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
> > wypieki
> >
>
> sklad:
> cukier 82%
> maltodextrine
> aspartame
> acesulfame-K
> kcl/100 gr - 398
> jezeli przepis podaje 100 gr cukru - to trzeba uzyc 50gr tego slodziku
> ulega krystalizacji i nadaje sie do gotowania
No tak, ale gotuje się w 100 stopniach, a piecze w 180...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|