Data: 2003-07-09 18:56:59
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik janek napisał:
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:beh456$dav$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Użytkownik janek napisał:
>>
>>>Nie, to są gęsie szyjki.
>>>janek
>>>
>>
>>Nie, to sa gesie zoladki.
>
> Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
> janek
>
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
>
>
>
http://pascal.onet.pl/zjesc_krakow/restauracje_01.as
p
"KLEZMER HOIS"
Duszone gęsie pipki
1 kg żołądków gęsich lub indyczych, 1 kg cebuli, czosnek,
gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa), sól, pieprz, curry.
Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy.
Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku
(zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie
mieszamy
i dodajemy trochę wody. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką.
Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała.
Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.
Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
|