Data: 2001-12-10 13:36:23
Temat: Re: czy jest ktos jeszcze z Podlasia? i kutia
Od: czarek <c...@z...dwws.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Kaczucha
>> kiedys tez z Bialegostoku (no dokladnie spod Bialegostoku)
>
> Milo slyszec, ze ktos gustuje w tych klimatach,
> a kto jeszcze jest z Bialegostoku i okolic (lub stad pochodzi)?
> A moze podzielimy sie refleksjami nt. innych jeszcze potraw
> charakterystycznych w tym regionie?
Jezeli chodzi o te rejony to bardzo by mnie interesowal kanoniczny przepis
na szube, czyli sledzie w buraczkach z czosnkiem i majonezem. Kilka razy
probowalem to wykonac wedlug roznych wskazowek, wychodzilo owszem jadalne
ale niestety dosc dalekie od tego co zdazalo mi sie jadac w okolicach
Bialego, na ogol bylo zbyt solne. Mam tez watpliwosci co do buraczkow.
przygotowywalem wersje ze scieranymi na grubej tarce ale zastanawiam sie,
czy nie bylyby lepsze pokrojone w kosteczke lub w slupki. No i pozostaje
jeszcze kwestia: jak dlugo szuba powinna sie przegryzac?
Czarek
|