Data: 2011-09-15 13:40:52
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robson wrote:
> W dniu 2011-09-15 11:07, krys pisze:
>> Robson wrote:
>>
>>>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>>>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>>>
>>> Tak, byłaś u mnie w kuchni i widziałaś?
>>> Żelfix to masz w głowie. Robię dżem z czarnej porzeczki, aronia z
>>> jabłkiej i galaretka z winogron, do żadnej nie muszę dodawać żelfixów
>>> itp. śmieci.
>>> A czarne jagody i żurawinę robię na surowo z cukrem. i też nie
>>> pasteryzuję.
>>
>> Wszystkie mają sporo pektyny.
>> W jakim sensie robisz na surowo?
>> J.
>>
>
> Mielę jagody/żurawiny maszynką do mięsa. Dodaję cukru tyle, ile
> zajmowała miazga w misce, przez jakiś czas czekam, aż się cukier
> rozpuści mieszając od czasu do czasu, nakładam do słoików umytych w
> zmywarce (65 st.), zakręcam i do piwnicy.
Do czego używasz?
Ja jagody dusiłam z cukrem (na smak) i do słoiczków. Teraz mrożę.
J.
|