Data: 2001-06-15 11:28:12
Temat: Re: czy znacie sposób ??? Kapusta kiszona w 3 dni!
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info
> Ale tak już całkiem na serio.
> Małosolne zrobić potrafię i to chyba nieźle, nigdy jednak nie robiłam
> kiszonych, takich, żeby przez całą zimę mi stały w piwnicy [...]
> Jak zatrzymać proces kiszenia?
pasteryzować po 2-3-4 dniach ale one i tak się ukiszą, z rozpędu ;-)))
> A co z kapustą? Czy to można pasteryzować,
tak, ale to już nie jest ten sam smak, lepiej ukiśić świeżą w 3 dni:
cienko pokrojoną przesypać lekko solą, po pół godz. wycisnąć sok [usuwanie
goryczy], włożyć do kamiennego gara, zalać wodą odcedzoną z gotowania
ziemniaków, dodać kawałek razowca i postawić w ciepłym miejscu.
> czy ogóry mi się nie rozciapciają?
to zależy od dodatków, koper z nasionami, czosnek, chrzan, liście cz.
porzeczki i wiśni. I raczej się nie zdarzyło aby prawdziwe kiszeniaki się
rozciapciały, innym gat. zdarzało się.
pozdr. Jerzy
|