Data: 2001-05-19 05:54:41
Temat: Re: czym sie rozni kuchnia chinska od japonskiej?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jader <j...@p...com.pl> wrote:
> Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisa" w wiadomości
> news:3b040391@news.vogel.pl...
> > czym sie rozni kuchnia chinska od japonskiej? nie chodzi mi o konkretne
> > potrawy, tylko ogolne smaki i aromaty
> >
>
> Heh, az mi sie cisnie na usta, ze tym, ze ma jedna nozke bardziej niz...
> Zawsze mnie zastanawialo, dlaczego ludziom sie tak Chiny z Japonia kojarza i
> odwrotnie - ciekawe, czy azjaci glowkuja czym sie roznia Polacy od Francuzow
> (choc tu roznice sa, smiem twierdzic, duzo mniejsze).
Ale jednak pytanie czym sie rozni np. kuchnia polska od rosyjskiej ma
sens, prawda? Tym bardziej, kiedy Larousse Gastronomique w hasle
"Polska" podaje: "Wiele slowianskich potraw, szcczegolnie zup, pasztetow
oraz pierogow wykazuje wplyw rosyjski, a religijne swieta Kosciola
Katolickiego oraz kuchnia spolecznosci zydowskiej takze wywarly swoj
wplyw". A nieco dalej: [na posilek wieczorny] "moga byc podane
piroschki, cyrniki, kromeski i inne vareniki, a takze uszka, kolduny i
paszteciki".
A w innej z moich ksiazek o kuchni, skadinad bardzo dobrej, wydanej w
Holandii, jest rozdzial "Europa wschodnia - Polska, Czechoslowacja i
Rosja"
Wladyslaw
|