Data: 2007-02-02 14:01:47
Temat: Re: czytaj
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
klinton pisze:
> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
> niz smalcu czy olejach roslinnych?
Dlugotrwala obrobke cieplna w wysokich temperaturach najlepiej znosza
tluszcze o jak najmniejszej zawartosci kwasow wielonienasyconych, bo
tylko te kwasy - wbrew temu, co mozna bylo przeczytac w watku "Zywienie
optymalne :)" (po zmianie tytulu na "czytaj") - ulegaja w takich
warunkach utlenieniu. Na oleju palmowym czy kokosowym nigdy nie
smazylem, ale zawsze polecam do tego oliwe (tansza, z wytlokow). Swietne
jest tez ghi (ghee), czyli sklarowane maslo.
> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
Chyba ze wzgledu na cene...
|