Data: 2003-12-07 22:43:12
Temat: Re: danie z fasoli
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pytanie zmotywowało mnie do znalezienia przepisu na "refried beans" - od
jakiegoś czasu zastanawiam się, co to właściwie jest.
Przepis znalazłam tu:
http://veggietable.allinfo-about.com/recipes/refried
beans.html
Ilość gotowej potrawy: Około 2,5 szklanki
Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
Narzędzia: Wok, Dutch oven albo głęboka patelnia; drewniana łyżka, widelec
albo tłuczek do ziemniaków.
Składniki: 2 szklanki fasoli pinto albo czarnej (namoczonej i ugotowanej
albo z puszki), 3 łyżki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, 1 szklanka
posiekanej cebuli, 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1-2 łyżeczki kminku, 1-2
łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Oliwę albo olej podgrzać na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć, aż będzie
miękka, około 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Dodać fasolę, przyprawy i 0,5 szklanki wody, w której moczyła/gotowała się
fasola. Rozgnieść fasolę tłuczkiem; jeśli jest za sucha, dodać więcej wody.
Spróbować i doprawić do smaku.
Można podawać posypaną żółtym serem, z kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą.
Hania
|