Data: 2003-12-07 23:33:59
Temat: Re: danie z fasoli
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 7 Dec 2003 22:43:12 -0000, "Hanna Burdon"
<h...@n...com> wrote:
>Pytanie zmotywowa?o mnie do znalezienia przepisu na "refried beans" - od
>jakiego? czasu zastanawiam si?, co to w?a?ciwie jest.
>Przepis znalaz?am tu:
>
>http://veggietable.allinfo-about.com/recipes/refrie
dbeans.html
>
>Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
>Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
>Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka, widelec
>albo t?uczek do ziemniaków.
>
>Sk?adniki: 2 szklanki fasoli pinto albo czarnej (namoczonej i ugotowanej
>albo z puszki), 3 ?y?ki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, 1 szklanka
>posiekanej cebuli, 3 z?bki zmia?d?onego czosnku, 1-2 ?y?eczki kminku, 1-2
>?y?eczki soli, 1-2 ?y?eczki mielonego czarnego pieprzu.
>
>Oliw? albo olej podgrza? na ?rednim ogniu, doda? cebul? i sma?y?, a? b?dzie
>mi?kka, oko?o 10 minut. Doda? czosnek i sma?y? jeszcze przez 1-2 minuty.
>Doda? fasol?, przyprawy i 0,5 szklanki wody, w której moczy?a/gotowa?a si?
>fasola. Rozgnie?? fasol? t?uczkiem; je?li jest za sucha, doda? wi?cej wody.
>Spróbowa? i doprawi? do smaku.
>
>Mo?na podawa? posypan? ?ó?tym serem, z kwa?n? ?mietan? i czerwon? cebul?.
>
>
>Hania
>
a tam przypadkiem nie powinien byc kumin raczej niz kminek?
trys
K.T. - starannie opakowana
|