Reply-To: "@nn" <jurek@post>
From: "@nn" <jurek@post>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <d99064$ho4$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: delikatny biszkopt-jak?
Date: Tue, 21 Jun 2005 16:24:51 +0200
Lines: 45
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
NNTP-Posting-Host: 81.15.152.164
Message-ID: <42b82237$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1119363639 81.15.152.164 (21 Jun 2005 16:20:39 +0200)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: j...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.h
ome.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242016
Ukryj nagłówki
Użytkownik "...Magda..." <n...@m...maila> napisał w wiadomości
news:d99064$ho4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie,
> juz kilkanascie razy pieklam sama biszkopt i zawsze mam ten sam
> problem tzn moj biszkopt wychodzi dosc twardy i taki malo delikatny,
> malo puszysty. Robilam juz wedlug roznych przepisow tzn 4 jaja, po
> szklance maki i cukru plus lyzeczka proszku. Robilam tez taki z
> pomieszna 1:1 maka pszenna i ziemniaczana. Zawsze dodaje na koncu
> ubita na sztywno piane z bialek. Co moge robic nie tak? A moze to
> kwestia przepisu? Czy ktos moze podac przepis na taki delikatny,
> leciutki biszkopt (czesto taki jest w kupnych roladach). Czy w ogole
> da sie osiagnac taki efekt w domowych warunkach czy trzeba sie
> zadowolic takimi twardymi wypiekami (co nie oznacza zakalca bo
> biszkopt jest wyrosniety ale bardziej przypomina ciasto ucierane niz
> ta delikatna "pianke biszkoptowa")
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści,
dodać żółtka i powoli wymieszać. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto wylać do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Ja piekę ok
40-45 minut w 175 stopniach, na 3 poziomie, na termoobiegu.
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~
|