Data: 2005-06-21 14:24:51
Temat: Re: delikatny biszkopt-jak?
Od: "@nn" <jurek@post>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "...Magda..." <n...@m...maila> napisał w wiadomości
news:d99064$ho4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie,
> juz kilkanascie razy pieklam sama biszkopt i zawsze mam ten sam
> problem tzn moj biszkopt wychodzi dosc twardy i taki malo delikatny,
> malo puszysty. Robilam juz wedlug roznych przepisow tzn 4 jaja, po
> szklance maki i cukru plus lyzeczka proszku. Robilam tez taki z
> pomieszna 1:1 maka pszenna i ziemniaczana. Zawsze dodaje na koncu
> ubita na sztywno piane z bialek. Co moge robic nie tak? A moze to
> kwestia przepisu? Czy ktos moze podac przepis na taki delikatny,
> leciutki biszkopt (czesto taki jest w kupnych roladach). Czy w ogole
> da sie osiagnac taki efekt w domowych warunkach czy trzeba sie
> zadowolic takimi twardymi wypiekami (co nie oznacza zakalca bo
> biszkopt jest wyrosniety ale bardziej przypomina ciasto ucierane niz
> ta delikatna "pianke biszkoptowa")
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści,
dodać żółtka i powoli wymieszać. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto wylać do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Ja piekę ok
40-45 minut w 175 stopniach, na 3 poziomie, na termoobiegu.
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~
|