Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dietetycznie :)
Date: Fri, 24 Sep 2004 16:50:45 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <cj1c88$pco$1@inews.gazeta.pl>
References: <civg9n$crf$1@atlantis.news.tpi.pl> <civh21$df$1@nemesis.news.tpi.pl>
<civi6b$k4s$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1096037448 26008 81.219.100.7 (24 Sep 2004 14:50:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Sep 2004 14:50:48 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216466
Ukryj nagłówki
Użytkownik "fuksa" <f...@o...pl> napisał w wiadomości
news:civi6b$k4s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ale jak probię kotlety sojowe- jakoś muszę je podsmażyć, używam oleju z
> pestek winogron- jak taki olej, bądź oliwa ma wplyw na posiłek?
Taki, że w każdym tłuszczu, bez względu na pochodzenie
(roślinnym/zwierzęcym) podczas smażenia, czy innej obróbki termicznej bardzo
wzrasta poziom kwasów tłuszczowych omega6 - czyli tych niepożądanych,
podwyższających miedzy innymi niepożądanymi działaniami. poziom LDL.
Sporo żelaza a mało LDL zawierają żółtka jaj (zawierają cholesterol, ale ten
dobry)
Z niedoborem żelaza, jest tez tak, że nie zawsze o anemii decyduje zbyt mało
żelaza w pokarmie - trzeba sprawdzić, jaki typ niedokrwistości się posiada -
są różne - niektóre nie zależne od diety a wrodzone po prostu.
Problemem nie jest brak żelaza w diecie - bo przy w miarę urozmaiconej,
naprawdę o to trudno, tylko problemy z jego przyswajaniem, lub brakiem
biorących w jego przyswajaniu, udziału witamin, lub minerałów. Wit C, B12,
B6, kwasu foliowego itd.
Przyswajaniu żelaza nie służy herbata bo zawiera taninę, nabiał - a
właściwie laktoza w nim zawarta, zbyt duża ilość błonnika.
Czytałam tez ostatnio ciekawe informacje, że osoby pozostające na diecie
mięsnej, a cierpiące na anemię, powinny spróbować pozyskiwać żelazo nie
hemowe z pokarmów roślinnych - wpływa na to ciekawy mechanizm, który dotyczy
żelaza hemowego, a nie działa przy nie hemowym.
Polega to, na ograniczaniu ilości przyswajanego żelaza, bez względu na jego
zwiększanie w posiłku - bez względu ile wątróbki zjesz - przyswoisz tyle
samo żelaza. Nie dotyczy to żelaza nie hemowego.
Sowa
|