Data: 2006-03-29 04:55:03
Temat: Re: dlaczego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0c48a$8oe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0c16l$su8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
>> news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>>> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
>>> sie podsmaza.. :(
>>
>> Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))
>
> Że co? 8-O
>
> Q
Watróbkę dobrze jest namoczyć w mleku na parę godzin (minimum 2), jest
delikatniejsza. Inna metoda - aby nie była twarda - poddusic cebulę na
patelni, gdy zeszklona lub lekko zazłocona przełożyć do rondla, na tej samej
patelni obsmażyć wątróbkę otoczoną w mące z obu stron na rumiano (nie
solić!!!) Przełożyć do rondelka z cebulą dodać ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek i inne przyprawy (na końcu noża!!! tymianku) i zalać
bulionem lub wodą i na wolnym ogniu dusić do gotowości. Będzie delikatna,
dobra dla dzieci i bezzębnych staruszków, a przy tym smaczna!
Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
końcu to mokre mięso... Dla wątroby nie stosuje się takich temperatur jak
np. do mięsa na gulasz.
|