Data: 2007-10-18 18:22:54
Temat: Re: dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Przed zamrożeniem nie powinno się myć mięsa, bo skraca to czas
> przechowywania w dobrym stanie po zamrożeniu.
> Ja nie myję mięsa przed zamrożeniem, lecz rozmrażam i wtedy myję.
A zamrożonego mięsa nie można umyć? Ja zwykle wrzucam do zamrażarki
mięso niemyte. Jeśli mięso używam do pieczenia/smażenia (po to żeby jeść
samo mięso), rozmrażam powoli, wyjmując z zamrażarki dzień wcześniej
wieczorem. Jeśli ma mi posłużyć tylko do wywaru/rosołu, wyjmuję z
zamrażarki, myję pod bieżącą wodą i gotuję. Takiego mięsa (zwykle z
kością) z wywaru do zupy lub rosołu zazwyczaj nie jemy, chyba że jest go
na tyle dużo, żeby starczyło na farsz do pierogów, ale wtedy jest mocno
mielone z przyprawami i w smaku nie odczuwa się, że było gotowane wprost
z mrożenia.
Pozdrawiam
Ewa
|