Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.M
ISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: do Ikselki
Newsgroups: pl.regionalne.warszawa,pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@4...net>
<55c5e1cb$0$4788$65785112@news.neostrada.pl>
<1pss8itqhxua2.pf0xwnk7b7j9$.dlg@40tude.net>
<mq808f$3fd$1@usenet.news.interia.pl>
<b...@4...net>
<55c85e1b$0$4778$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca1d99$0$8377$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 12 Aug 2015 00:36:54 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.247.29
X-Trace: 1439332613 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8372 79.191.247.29:6923
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3345
X-Received-Body-CRC: 664735333
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.regionalne.warszawa:605714 pl.rec.kuchnia:365061
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 11 Aug 2015 18:06:52 +0200, Justyna napisał(a):
>>>>>> Przepis na zupę pieczarkową bije wszystkie możliwe rekordy
>>>>>> 'prostości'.
>>>>>
>>>>> Na początek wystarczy. Od czegoś trzeba zaczynać - NAUKĘ.
>>>> Ale nie można co dzień jeść pieczarkowej. To nie zdrowe.
>>>
>>> Kotku, w tej książce jest sporo innych zup.
>>
>> Ale tylko pieczarkowa jest naprawdę prosta.
>
> Ikselka, czy rzeczywiście inne przepisy nie są tak proste?
Są proste i prosto opisane.
> Ponadto, czy w tej książce są tylko przepisy czy także
> coś w rodzaju podręcznika (prostego) gotowania?
Jest tam wprowadzenie o żywieniu, produktach, przeliczniki
wagowo-objętościowe itp.
Przepisy są podane bardzo jasno, przejrzyście, właśnie dla osoby
początkującej. Tam, gdzie trzeba, są uwagi dodatkowe.
Przy czym wg mnie np zupy z tej książki warto (po przećwiczeniu wersji
oryginalnych) zacząć robić na rosole lub wywarze mięsnym - tam dosyć rzadko
takie są, z uwagi na czas wydania, gdy były kłopoty z mięsem. Ale nie są
złe. Akurat do nauki.
> Niestety, nie ma tej książki w antykwariatach, a na Allegro
> nie będę miała możliwości wpierw jej przejrzeć.
> Ma kosztować 48 zł + przesyłka. Warto?
Jakie 48 zł??? Tu masz tanio:
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=3
842936212&title=alicja-dubicka-obiady-domowe
PS. Dałabym Ci za darmo swoją, ale jest w strasznym stanie, więc wstyd -
jako początkująca bardzo długo i dużo z niej korzystałam w kuchni,
naprawdę, zanim wraz z cywilizacją (he he) pojawiły się w Polsce licznie
inne publikacje tego typu, których mam od tego czasu mnóstwo :-)
Drugi mój szkoleniowy (i do tej pory) hit to "Kuchnia polska", konkretnie
to wydanie:
http://prowincjalnawioska.blox.pl/2012/10/Nie-ma-to-
jak-stara-papierowa-Kuchnia-polska.html
Zawsze pomocna, ja korzystam z niej i dziś. Warto kupić, od razu albo na
nieco późniejsze zmagania z gotowaniem - polecam, posłuży Ci na lata :-)
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|