Data: 2015-08-12 18:13:55
Temat: Re: do Ikselki
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 12 Aug 2015 16:59:07 +0200, Justyna napisał(a):
> Oczywiście jakiegokolwiek indeksu także nie ma,
Jest - indeks alfabetyczny potraw, z podaniem numerów stron. Bardzo
pomocny. Spisu treści jako takiego chyba nie ma, w kazdym razie w moim
egzemplarzu nie. Jednak ten indeks wystarczy aż nadto.
> ale w tamtych
> czasach indeks w książce to była. rzadkość.
> W sumie, rodzaj .pdf jak i brak spisu treści i indeksu utrudnia
> poruszanie się po książce. To jej oczywiście nie dyskwalifikuje,
> stwierdzam tylko fakt.
> Ma to o tyle znaczenie, że usiłowałam znaleźć wspomianą tutaj
> z powodu prostoty przepisu zupę pieczarkową i znalazłam ją
> na str. 31. I tu przeżyłam szok, bo to jest zupa z koncentratu,
Zajrzałam - tak, koncentrat, ale jest to JEDYNY tego typu przypadek w tej
książce. I chyba tylko dlatego się tam znalazł, że to książka ze
szczególnych czasów - pominę wielkie braki aprowizacyjne w tamtym okresie,
ale jednak wtedy zupa pieczarkowa z koncentratu była robiona naprawdę z
pieczarek, a nie z ekstraktu drożdżowego i sojowego, jak to jest dziś.
Zatem można ją dziś przeboleć, a wtedy była ratunkiem dla zapracowanej
kobiety. Wtedy czasem też korzystałam z koncentratów, bo były naprawdę
dobre, polskie - dzisiejszych, na zagramanicznych ho-ho-ho-licencjach nawet
nie tykam.
...I kiełbasa zwana pogardliwie zwyczajną wtedy była sto razy lepsza niż te
dzisiejsze szynki babuni i inne szajsy. Zjadłabym dziś kawałek takiej
zwyczajnej, pogardzanej kiedyś, z wielkim smakiem; to była prawdziwa
kiełbasa, nie to, co dziś sprzedają jako kiełbasę - czyli żyły, tłuszcz,
zmielone i zalane białkowym hydrolizatem itp.
Tak więc nie zrażaj się z powodu jednego przepisu. Qra ma zwyczaj się
dopieprzać do najmniej istotnych spraw.
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|