Data: 2006-03-13 09:19:41
Temat: Re: do Ślązaków
Od: Piotr Gasiorek <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jędrek w wiadomości <dv12sv$l7c$1@news.onet.pl>
z Sun, 12 Mar 2006 13:06:56 +0100 napisał(a):
> Proszę podać śląski przepis na "modrą kapustę" , wiem że na Śląsku jest
> bardzo popularna :)
Kapustę czerwoną szatkuję. Zalewam w garnku wodą, dodaję liści
laurowych, ziarenek pieprzu, odrobiny soli. Całość gotuję do miękkości,
odcedzam. W tak zwanym między czasie smażę drobno pokrojony boczek z
cebulą (niekoniecznie). Do odcedzonej kapusty dodaję ów boczek i cebulę
(która niekoniecznie tam jest). Całość mieszam i zaprawiam odrobiną
octu. Znowu mieszam. Potrawa jest już praktycznie gotowa. Można ją
odgrzewać, chyba nawet wtedy lepiej smakuje. Podawać w niedzielę zaraz
po mszy i rosole z nudlami; z sosem spod mięsa, kluskami śląskimi
i roladami :-)
--
Lurker amator
pq
|