Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "DuzyMis" <d...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Date: Fri, 11 Jun 2004 20:32:41 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 49
Sender: d...@a...pl@xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
Message-ID: <cactrh$86c$1@news.onet.pl>
References: <cac58k$fv7$1@korweta.task.gda.pl> <cacgdk$jag$1@news.onet.pl>
<cacqrj$7tt$1@korweta.task.gda.pl> <cacr4u$nfp$1@news.onet.pl>
<cacsvf$ido$1@korweta.task.gda.pl>
Reply-To: "DuzyMis" <d...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1086978737 8396 81.168.181.2 (11 Jun 2004 18:32:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Jun 2004 18:32:17 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204477
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bruxa" <b...@n...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cacsvf$ido$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik "DuzyMis" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:cacr4u$nfp$1@news.onet.pl...
> >
> > Na czereśniach też jest bardzo dobra robiłem w zeszłym roku teraz
dojrzewa
> > Jak już tak szalejesz :-)) to polecam nalewke na czarnych porzeczkach
jest
> > fantastyczna
> > Powodzenia
> > Duży Miś
> >
> >
> zaszaleje , a ze w moim bloku 3 klatki wczesniej jest poradnia AA to w
razie
> czego bede miala blisko na spotkania;-)
> a jak zrobic te na czeresniach? ( ja mam "Nalewki, likiery i wina domowe"
> Malgorzaty Caprari no i tam o czeresniach mowy nie ma, za to fajnie inne
sa
> na pieprzum na gruszkach, na kwiatach lipy albo czarnego bzu). Wogole
> strasznie sie zapalilam do tych nalewek, pewnie dlatego ze w zeszlym roku
> malinowka mi nie wyszla- miala posmak starej szmaty- w tym roku bedzie
> lepiej.
>
> ewa
Moja babicia, a teraz ja robię to tak.
Dojrzałe zdrowe i dobrze oczyszczone owoce czereśni włożyć do gąsiorka i
zalać wódką 40%.
Postawić w słońcu na 1 miesiąc pamiętając o wstrząsaniu co jakiś czas. Po
zlaniu płynu dosładzamy go
syropem z wody i cukru w proporcjach na każdy zlany litr 40 dag rozpuszczone
w szklance wody.
Ważne zlany płyn wlewamy do gorącego syropu i studzimy. To może być koniec
ale nie musi :-)
Można pozostałe owoce zasypać cukrem i jak się rozpuści zlać i domieszać do
reszty. Wtedy jest mocniejsza nalewka. Im dłużej dojrzewa tym lepsza.
Brak proporcji odkąd pamiętam robi się tak że zalewa się owoce tak żeby
były przykryte.
Mogą być czereśnie czarne lub żółte z jasnych jest bardzo ładny kolor.
To tyle jak chcesz jeszcze jakieś przepisy na nalewki czy wina to zapraszam
na priv :-)
Duży Miś
|