Data: 2004-06-11 19:30:20
Temat: Re: do znajacych sie na robieniu nalewek-pytanie
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "bruxa" <b...@n...interia.pl>
> a jak zrobic te na czeresniach?
mysle,ze analogicznie do innych [estkowcy.. tyle, ze czeresnie sa slodkie..
bo zapewne chcesz robic na normlanch, duzych.. anie na tzw. dzikich..
luuuuudzie.. kto jeszcze wie jak smakuja dzikie czeresnie.. szczegolnie te
ciemne.. bardzo slodkie, ale sa tez takie z goryczka.. tez pyszne..jak ktos
lubi...
Dochodzily mnie ostatnio sluchy, ze wreszcie kto poszedl po rozum do glowy i
nareszcie robi sie cos w rodzaju rezerwatu dla naszych starych jabloni..
ale czy innych drzew owocowych takze??
( ja mam "Nalewki, likiery i wina domowe"
> Malgorzaty Caprari no i tam o czeresniach mowy nie ma, za to fajnie inne
> sa na pieprzum na gruszkach, na kwiatach lipy albo czarnego bzu).
Interesowalby mnie przepis na ten pieprz i na te gruszki...
to naprawde moze byc ciekawe..
Wogole
> strasznie sie zapalilam do tych nalewek, pewnie dlatego ze w zeszlym roku
> malinowka mi nie wyszla- miala posmak starej szmaty- w tym roku bedzie
> lepiej.
> ewa
Bedzie, bedzie.. ale tych czarnych porzeczek NIE plucz.. , mowie calkiem
powaznie..
na nieplukanych robi sie tez swietne wino.. czyli zasypuje sie owoce
cukrem.. proporcji nie pamietam... zalewa przegotowana zimna woda...
jednym slowem.. tak na zdrowy rozum..
bez zadnych drozdzy..
i mysle, ze nasi chemicy wytluamcza, czemu tak, a nie inaczej z tymi
czarnymi porzeczkami...
Pozdrowka
Barbara
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.703 / Virus Database: 459 - Release Date: 2004.06.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|