Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dziczyzna
Date: Sat, 09 Nov 2002 16:42:18 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 66
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <d...@4...com>
References: <aqb82l$j79$1@news.tpi.pl> <aqg04q$ff0$1@news.tpi.pl>
<aqgr2e$4m7$1@news.gazeta.pl> <aqitdo$97$1@news.tpi.pl>
Reply-To: k...@a...com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1036878135 19420 66.114.69.175 (9 Nov 2002 21:42:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Nov 2002 21:42:15 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133924
Ukryj nagłówki
On Sat, 9 Nov 2002 12:58:32 +0100, "ac3" <a...@p...onet.pl> wrote:
>chetnie sie podziele bo z takiego koziolka to zarcia na caly miesiac
hihi, to moze mi wqyslesz udziec fedexem w kubelku lodu, bo znalazlam
wlasnie w mojej ukochanej ksiazce przepis, od lektury ktorego
zaslinilam sie dokladnie:
gigot de chevreuil roti/pieczony udziec sarni
1 udziec z mlodej sarny (ok. 2,5 kg), wyzylowany
1 cebula, drobno posiekana
1 marchew, drobno posiekana
1 lodyzka selera naciowego, drobno posiekana
3-4 zabki czosnku, zmiazdzone
bouquet garni
1 lyzka ziaren pieprzu, lekko zgniecionych
3 szklanki czerwonego wina
4 lyzki oleju plus odrobine wiecej do posmarowania
1 szklanka rosolu wolowego
1 pomarancza
1 cytryna
4 lyzki galaretki porzeczkowej (z czerwonych porzeczek)
4 lyzki porto rubinowego lub madery
1 lyzka maki kukurydzianej, rozrobiona z 2 lyzkami wody
1 lyzka octu z czerwonego wina
swieze ziola do posypania i przybrania
1. udziec zamarynowac w zalewie z warzyw, czosnku, bouquet garni,
pieprzu, wina i oleju.trzymac w marynacie 3 dni - w lodowce, pod
przykryciem, odwracajac po 1-2 dniach na druga storne.
2. czwartego dnia rozgrzac piekarnik do 180 stopni. wyjac mieso z
marynaty, odlac zalewe do rondla. mieso osuszyc bibula kuchenna,
posmarowac olejem, zawinac szczelnie w folie i piec - liczac 15-20
minut na kazde 450 g wagi, aby otrzymac pieczen lekko lub srednio
wypieczona. okolo 25 minut przedkoncem pieczeni aodwinac mieso z
folii, oproszuc udziec maka i polac sosem z pieczenia.
3. w czasie, kiedy mieso sie piecze, do marynaty wlac rosol, zagotowac
na nieduzym ogniu, az polowa plynu odparuje, nastepnie odcedzic i
odstawic.
4. do sredniego garnka wycisnac sok z pomaranczy (zachowaqc skorke!),
dodac galaretke i gotowac mieszajac, az sie rozpusci, bastepnie wlac
porto lub madere, marynate, rozmieszac i gotowavc powoli przez 10
minut.
5. wlac rozrobiona make kukurydziana, gotrowac czesto mieszajac, az
sos zgestnieje lekko. dodac ocet, oskrobana lub cieniutenko pokrojona
skorke z pomaranczy i cxytryny (julienne), gotowac przez nastepne 2-3
minuty, odstawic i utrzymywac w cieple, mieszajac od czasu do czasu.
6. pieczen wyjac z piecai osdstwic na 10 minut, uzno owiniete folia,
nastepnie kroic w plastry, przybrac ziolami, polac sosem i podawac z
ziemniakami puree, duszona z winem czerwona kapustka i w towarzystwie
czerwonego wina.
jesli wyprobujesz, koniecznie opowiedz, jak sie udalo!
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
|