Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!b28g2000cwb.googlegroups.com!not-for-mail
From: "grasshopper" <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzien dorby po raz pierwszy
Date: 8 Nov 2006 02:12:42 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 60
Message-ID: <1...@b...googlegroups.com>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<eis8mi$62h$1@inews.gazeta.pl>
<1...@k...googlegroups.com>
<4...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 212.2.100.176
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1162980767 18958 127.0.0.1 (8 Nov 2006 10:12:47 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Nov 2006 10:12:47 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <4...@m...uni-berlin.de>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR
1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: b28g2000cwb.googlegroups.com; posting-host=212.2.100.176;
posting-account=D5yHyw0AAABVg4aPdRxYKpG79l0vpRVP
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282558
Ukryj nagłówki
Waldemar napisał(a):
> grasshopper schrieb:
> > :)
> > zapewne wrazenie bede mial pozytywne bo nie tylko lubie jesc ale i
> > rozmawiac na tematy kulinarne.
> >
> > mam nadzieje ze w natloku tych wszystkich obowiazkow uda mi sie znalezc
> > czas aby poudzielac sie na forum.
> >
> > a propos ziemniakow.... lubie w kazdej postaci ale te z ogniska
> > wyjatkowo. mysle ze to z powodu samego klimatu jakie daje ognisko.
> > plenerowe gotowanie (grill, ognisko) szczegolnie jest mi mile.
> > a dodatki do ziemniakow o jakich wspomnialas sa jak najbardziej ok. nic
> > dodac nic ujac.
> >
> > czasami jednak najwiecej uroku ma wyciaganie ziemniakow wprost z
> > ogniska i parzenie sobie rak przy tej okazji a potem zjadanie ich np
> > wylacznie posypanych sola.
> > czasami takie ascetyczne okolicznosci sa bardzo pozadane bo samo
> > jedzenie i moj stosunek do niego do ascetycznych napewno nie nalezy :)
>
> pozdrawiam również! (tak na marginesie, pisz proszę pod postem, bo się
> lepiej czyta)
>
> Co do ziemniaków z ogniska popieram obiema ręcami. Choć z tym
> poparzeniem to można się nieźle sparzyć. Mi się udało kiedyś w
> dzieciństwie wyciągnąć z ogniska kamień zamiast kartofla. Niezłe bąble
> były...
> Z braku laku (ogniska) robię dość często ziemniaki zapiekane w
> piekarniku. Potem je na pół, na to ostry ser i majeranek. Szalenie
> zjadliwe toto jest. Chyba zrobię na łykend dzieciakom...
>
dziekuje za praktyczna sugestie. juz stosuje :)
owszem z ogniskiem czasami bywa ten problem ze.... nie ma go gdzie
rozpalic.
chociaz mialem niegdys znajomych ktorzy wprawdzie nie ognisko ale
grilla rozpalali na balkonie w bloku.
Coz... dla mnie sensem grillowania i ogniskowania jest przebywanie tym
samym w milych okolicznosciach przyrody co wzmaga apetyt i potem
pozwala sie raczyc w sposob zwielokrotniony efektami kucharzenia.
a ziemniaki z piekarnika stanowia dobra alternatywe. sam z niej
korzystam.
czasami tworze taka bombe tluszczowo - kaloryczna - szoruje ziemniaki
nie obierajac ich absolutnie ze skorek, kroje w cwiartki i do
piekarnika na blaszke z duza iloscia tluszczu a na to boczek i cale
cebule i papryka i... co tam wpadnie :) potem broda ocieka mi tluszczem
a brzuch az boli z przejedzenia ale.... jest bosko ;)
zimne pszeniczne piwko do tego tez jest ok. a pszeniczne dlatego ze nie
jest gazowane i zoladek przyjmuje to z wdziecznoscia :D
mariusz
> Waldek
|