Data: 2004-08-29 12:24:54
Temat: Re: eksperyment z bakłażanem
Od: "Paul Urstein" <p...@A...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podaje przepis tak jak ja lubie : bez czosnku czy cebuli i obowiazkowo z
ricotta.
Penne alla Norma
Skladniki
penne (albo inny makaron)
baklazan (ze skora, bez skory albo pol na pol - jak kto woli)
pomidory albo gotowy sos (wole pomidory aby uniknac dodatkow w gotowych juz
sosach)
ricotta
bazylia, sol, pieprz
Pokrojony na male kostki baklazan pol na pol obrany i ze skora zalac slona
woda.
Odlac wode i wyplukac jarzyne. Na glebokiej patelni zalac baklazan oliwa i
dusic powoli aby zmiekl. Posypac posiekana bazylia i odstawic.
Pomidory obrane ze skory pokroic na drobne kostki i szybko doprowadzic do
miekkosci, dodac sol i pieprz (cayenne)
Odcedzony makaron "al dente" posypac skruszona ricotta, zalac pomidorami i
baklazanem,
wymieszac. Doprowadzic do goracej temperatury, serwowac posypujac jeszcze
raz skruszona ricotta i przybierajac listkiem swiezej bazyli.
A terza co najwazniejsze:
Pomalowac buzie sycylijskim sloncem, napelnic dusze aria z "Normy" zapomnic
o klopotych i jesc myslac o przyszlorocznych wakacjach.
I tyle!
--
Amicalement
Paul Urstein
|