Data: 2006-03-20 15:51:57
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Elżbieta schrieb:
> Poszukałam w archiwum i zanim kupiłam ekspres i zrobiłam pierwszą kawę
> skorzystałam z wielu rad. Kupiłam ekspres Krups z rurką do spieniania
> mleka. Wszystko było super do czasu. Otóż mleko przestało się spieniać.
> Jest w stanie się prawie zagotować, na wierzchu zrobi się niewielka pianka,
> ale to już nie to co na początku. Czy zależy to od rodzaju mleka?? Jego
> przydatności do spożycia czy czegoś jeszcze?? Dysza przeczyszczona, para
> leci dość solidnie.
> --
> Elżbieta
Pierwsze co mi do glowy przychodzi, to mleko wysokotluszczowe. Do
spieniania najlepiej nadaje sie to niskotluszczowe, czyli 1.5 do 1.8%.
Irek
|