Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de
!news-in.ntli.net!newsrout1-win.ntli.net!ntli.net!news.highwinds-media.com!sn-x
t-sjc-02!sn-xt-sjc-07!sn-post-sjc-02!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernew
s.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Date: Wed, 28 Mar 2007 12:02:03 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 49
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294094
Ukryj nagłówki
bodzio wrote:
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
wyeliminowac: ziele ang, lisc laurowy, warzywko, kostka rosołowa, maggi,
kminek
>
> fasolke gotowałem do tego dosmażyłem boczek z kiełbaską i cebulką, chyba
> wszystko
> Pozdrawiam
> bodi
Sprobuj w taki sposob: sucha fasole zalac goraca woda (1 szklanka
fasoli), doprowadzic do wrzenia i gotowac 5 minut na ostrym ogniu.
Przykryc i zdjac z ognia az do wystygniecia. Przelac na sito i plukac
fasole pod biezaca woda, palcami ocierajac poszczegolne ziarna.
Przelozyc do garnka, zalac woda, zagotowac i odstawic do wystygniecia.
Powtorzyc plukanie, przelozyc do garnka i tym razem gotowac, az bedzie
miekka. W ten sposob masz fasole, ktora nie zawiera w sobie enzymow
powodujacych wzdecie. Dopiero teraz zaczynasz dodawac przyprawy, czy
boczek, etc., np:
boczek pokrojony w male paski
1 duza cebula
majeran
pieprz
Boczek usmazyc, na tluszczu z boczku usmazyc cebule. W garnku wymieszac
fasole, boczek, cebule, tluszcz z boczku, lyzeczke skruszonego
majeranku, lyzeczke pieprzu, i podlac 1 szklanka wody. Dusic na malym
ogniu okolo pol godziny albo troche dluzej.
Mozna dodac pieprzu kajenskiego, kminu (nie kminku), papryke pasilla,
albo inna chili papryke, kawalki galazek selera zeszklonego wraz z
cebula, no i odwieczne pomidory, ktore jak czosnek sprowadzaja wiekszosc
potraw do tego samego mianownika. Mozna oczywiscie je dodac , mozna tez
dodac czosnek, ale radze najpierw sprobowac bez, a potem dodawac.
Magdalena Bassett
|