Data: 2007-03-30 14:33:47
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:euj034$b7s$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
> JaMyszka <f...@g...com> pisze:
>
>> Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
>
> Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
> wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i
> powstaje tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
> Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego
> w miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
No własniew ja mówię o gotowaniu TWARDEJ fasoli, czyli suchej. A nie
szparagowej, której nie moczę zresztą.
W kazdym razie ja odczuwam na własnym brzuchu różnicę między woda odlana a
ta samą.
DJD
|