Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: basia <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gdzie ten przepis?-pierniczki Anki?
Date: Fri, 10 Dec 2004 18:04:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <cpcl0b$5nv$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: bit250.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1102698315 5887 83.28.135.250 (10 Dec 2004 17:05:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Dec 2004 17:05:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <4...@n...home.net.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:224755
Ukryj nagłówki
Użytkownik Kaska W napisał:
>>Witam!
>>Kurcze, gdzie jest ten przepis na pierniczki Anki???
>>Chyba już mnie oślepiły przygotowania świąteczne!!
>>Pomóżcie!!!! Tyle pozytywnych opinii na ich temat, a ja nie mogę znaleźć
>
> TEGO
>
>>PRZEPISU!!!!!
>>Pozdrawiam,
>>Magda
>>P.S,
>>Tylko nie krzyczcie!!
>
>
> Prosze bardzo Krzyczec nie lubie:-)
>
> PIERNICZKI ANKI
>
> 1 kg mąki
> 2 łyżeczki mielonych goździków
> 2 łyżeczki sody
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1/2 kg cukru
> 1 pudełko miodu
> 1 kostka margaryny
> 3 jaja
> 1/2 butelki kwaśnej śmietany
>
> (to jest stary przepis - ja goździki zastępuję przyprawą gotową do
> pierników, a cynamon i tak dodaję, bo lubię dużo. co do miodu - pudełko
> miało bodajże 250 gramów kiedyś, w każdym razie ja tyle daję. śmietany
> 250ml)
>
> Rozpuszczasz w rondelku miód z margaryną i cukrem. Gotujesz na małym ogniu,
> aż trochę ściemnieje, zbrązowieje.
> Mieszasz mąkę z sodą, przyprawami - dodajesz zawartość rondelka i kręcisz
> kopystką, aby trochę przestygło. Na końcu dodajesz jaja i śmietanę i
> wyrabiasz ręcznie. I to wszystko ląduje na 24h w lodówce. Dalej jak w każdym
> przepisie - rozwałkować, wycinać, piec
> w rozgrzanym piekarniku (ale oby im się końcówki nie pozawijały do góry, bo
> to nieefektowne jest). Po wyjęciu należy zaobratrzyć się w shotguna, albo
> inny odstraszać na braci, którzy twierdzą, że pierniczki prosto z piekarnika
> są podstawą przewigilijnej egzystencji...
> Proszę bardzo :)
>
>
>
Cześć,
pudełko miodu to ile?
pozdrawiam
|