Data: 2004-02-26 11:10:44
Temat: Re: geneza tataru?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c1kjt1$na1$1@news.lublin.pl> Grzegorz Kasperek wrote:
>> Pzostaje jeszcze powszechnie znana relacja Beauplana, francuskiego
>> inżyniera wojskowego w służbie polskiej w poł. XVII wieku, który
>> opisując zwyczaje Tatarów służących w polskich wojskach, podał, że
>> mieli oni zwyczaj wkładać kawał końskiego mięsa pod siodło przed
>> jazdą, a po zatrzymaniu się, zjadać tak przyrządzone mięso.
>> Oczywiście, że ten opis musiał w Polsce skojarzyć się z "befsztykiem
>> tatarskim", ale zgadzam się tu ze Stommą, że genezy tej potrawy nie
>> należy tu raczej upatrywać.
>
> w polskiej służbie powiadasz ?
> to skąd ta legenda u Francuzów?
U jakich Francuzów? Gdzie, kiedy?
Władysław
|