Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gorąca czekolada
Date: Fri, 21 Oct 2005 16:18:04 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <djatc3$8t3$1@inews.gazeta.pl>
References: <djag26$l3r$1@news.onet.pl> <djag8p$n1b$1@sunflower.man.poznan.pl>
<4...@g...pl> <djamjs$6cq$1@inews.gazeta.pl>
<s...@g...agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-72-187.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129904323 9123 213.238.72.187 (21 Oct 2005 14:18:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2005 14:18:43 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250748
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Janoszka"
<G...@S...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrndlhqv2.c6o.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
> Hmmm... możesz rozwinąć to facynujące "wszystko"?
Tzn, co zawiera kakao i gorzka czekolada? Uważasz ja za bezwartościową pod
wzg. odżywczym?
węglowodany - podstawowe źródło energii, tylko nimi żywi się nasz mózg
magnez - odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga
przewodnictwo komórek nerwowych
żelazo - niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w
organizmie
niacyna - wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie
teobromina - pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny, działa
również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak
kofeina
fenylotylamina - należy do grupy endorfin. Kiedy endorfiny przedostają się
do krwiobiegu, powodują poprawę nastroju, stymulują pozytywną energię i
uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię, stany występujące często u
sportowców
flawonoidy - hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają
odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń -
pilnują, by tzw. płytki krwi nie zlepiały się ze sobą. Związki te znajdziemy
też w jabłkach, migdałach, winogronach czy winie, ale nigdzie nie ma ich
tyle, ile w ziarnach kakao.
Ponadto kakao jak i gorzka czekolada (ciemna) poprawiaja krążenie krwi,
zawieraja masę antyutleniaczy, obniżaja poziom złego cholesterolu i
podwyższaja poziom dobrego.
No i jak nie kochać czekolady? Tylko, ze niestety tylko gorzka ma wszystkie
te właściwosci. Albowiem białko w tym mleko niweluje większość z nich.
Pozdrawiam,
Akulka
|