Data: 2005-10-21 14:24:15
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Janoszka"
<G...@S...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrndlhqv2.c6o.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
I jeszcze (z jakiejś stronki):
5 powodów, dla których warto ją jeść
1. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu
czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do
zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału
serca. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych
przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach kakao polifenole
poprawiają pracę układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne
(co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i
zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych,
spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady
chroni przed chorobami serca.
2. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy
we krwi (to więcej niż daje czerwone wino) - spowalniają one proces
starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i
sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany
jest jednak tylko u osób spożywających gorzką czekoladę.
3. Ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi - hormonu
odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor. W 100g
gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle
korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną,
usprawnia przewodnictwo nerwowe.
4. Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że
czekolada poprawia nastrój przyszłych matek, a tym samym pozytywnie wpływa
na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży regularnie
ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne.
5. Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z
ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy.
Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów
wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao. Jednak jak wszystkie słodycze czekolada
zawiera węglowodany, które rozkładając się, szkodzą zębom. Ponieważ jednak
pozostaje w ustach krótko, bo szybko się rozpuszcza i natychmiast ją
połykamy, jest mniej szkodliwa niż np. karmelki czy cukierki typu toffi. Dla
bezpieczeństwa warto jednak po zjedzeniu czekoladowych słodkości dokładnie
umyć zęby.
Pozdrawiam,
Akulka
|