Data: 2005-10-21 14:18:04
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Janoszka"
<G...@S...pro.onet.pl> napisał w wiadomości
news:slrndlhqv2.c6o.Grzegorz.Janoszka@galaxy.agh.edu
.pl...
> Hmmm... możesz rozwinąć to facynujące "wszystko"?
Tzn, co zawiera kakao i gorzka czekolada? Uważasz ja za bezwartościową pod
wzg. odżywczym?
węglowodany - podstawowe źródło energii, tylko nimi żywi się nasz mózg
magnez - odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga
przewodnictwo komórek nerwowych
żelazo - niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w
organizmie
niacyna - wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie
teobromina - pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny, działa
również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak
kofeina
fenylotylamina - należy do grupy endorfin. Kiedy endorfiny przedostają się
do krwiobiegu, powodują poprawę nastroju, stymulują pozytywną energię i
uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię, stany występujące często u
sportowców
flawonoidy - hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają
odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń -
pilnują, by tzw. płytki krwi nie zlepiały się ze sobą. Związki te znajdziemy
też w jabłkach, migdałach, winogronach czy winie, ale nigdzie nie ma ich
tyle, ile w ziarnach kakao.
Ponadto kakao jak i gorzka czekolada (ciemna) poprawiaja krążenie krwi,
zawieraja masę antyutleniaczy, obniżaja poziom złego cholesterolu i
podwyższaja poziom dobrego.
No i jak nie kochać czekolady? Tylko, ze niestety tylko gorzka ma wszystkie
te właściwosci. Albowiem białko w tym mleko niweluje większość z nich.
Pozdrawiam,
Akulka
|