Data: 2003-05-08 09:58:32
Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
PatryCCCja wystukała:
> za wiem:
> "100 gramów produktów zawiera średnio, następujące ilości magnezu; [...]
> kasza jaglana i jęczmienna - 270 do 290 miligramów, [...] kasza gryczana
> prażona - 220 miligramów,"
> "Duże straty magnezu powstają podczas procesów oczyszczania ziaren zbóż i
> przetwarzania produktów w procesach przemysłowych. Podczas gotowania potraw
> magnez podobnie jak witaminy B i witamina C wypłukiwany jest z pokarmów
> przez wodę."
> czy mozna jakos inaczej gotowac kasze niz normalnie w wodzie? cos mi chodzi
> po glowie ze ktos kiedys pisal o "gotowaniu" w piekarniku - tyle ze chyba
> ryzu, ale kasza przeciez podobnie na pewno sie da.
Przecież kasze "nie w torebkach" gotuje się tak, że cała woda ulega
wchłonięciu. To jak tu coś można wypłukać?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
W życiu bywa różnie, ale pinga lepiej mieć krótkiego, niż długiego. (TomasH)
|