Data: 2001-11-18 09:24:48
Temat: Re: gotowanie na elektrycznosci
Od: "Adam" <a...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jestem Elektrykiem i od strony fachowej wyglada to tak
Mozna kazdy piec Elektryczny uzywac na 3 ; 2; i 1 Faze czyli takze na 220V
Caly problem polega na tym ze w polsce z tego co wiem to w starych budynkach
instalacje byly bardzo slabe tz. zabezpieczenie b.niskie i przewody max. 1,5
, co dla piecow Elektrycznych 3-4 palnikowych nawet bez piekarnika jest duzo
za malo.Powinno byc min.2,5 i bezbiecznik przy 220 V min 20A a przy 360 V 16
A. W Twoim przypadku radzilbym na tej starej instalacji nie ryzykowac.
Gruss Adam
"Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> schrieb im Newsbeitrag
news:slrn9v8d2e.25s.kkulpa@obora.slodki.domek...
> interesuje mnie nastepujaca rzecz: jakie sa plusy, a jakie minusy
> zrezygnowania z kuchni gazowej na rzecz elektrycznej? czy kuchnie
> elektryczna mozna miec w dosc starym bloku (czy instalacja to wytrzyma)?
czy
> koszta energii znacznie wzroslyby, jesli gotujemy raczej malo (a sa dni,
> kiedy wcale, czajnika juz teraz uzywamy wylacznie elektrycznego)?
>
> kasica
> --
> "...human beings were only the third most intelligent life form
> present on the planet Earth, instead of (as was generally
> thought by most independent observers) the second."
|