Data: 2006-04-01 00:32:26
Temat: Re: groszek cukrowy
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Hanna Burdon wrote:
>> Co to jest "chińszczyzna"? :) Szybkie przesmażenie na rozgrzanym
>> oleju to raczej rodzaj obróbki cieplnej.
> Chodzi mi o stir-fry. Nie wiem, czy to się po polsku jakoś nazywa?
Bezpośrednio to chyba nie ma określenia, chodzi jak napisałem o
specyficzny rodzaj obróbki cieplnej. :) Nie sądzę aby był on
szczególnie charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej.
> Składniki do wielu chińskich potraw smaży się w ten sposób: krótko
> (30 sek. - 3 min.), w bardzo wysokiej temperaturze, naturalnie
> najlepiej w dobrym woku.
No bo generalnie chodzi o to aby składnik pożywienia nie stracił
naturalnych właściwości, np. taki groszek nie powinien nam puścić soków
i się udusić tylko odparować je ale nadal zachować smak i
"chrupkość". :)
> "Chińszczyzny" definiować nie będę, wolałabym nie wpaść w środek
> flejma na temat różnorodności kuchni chińskiej.
No i git. :) Na tej grupie nie flejmujemy. ;)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|