Data: 2006-04-01 08:33:19
Temat: Re: groszek cukrowy
Od: "gsk" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:e0khne$3hm$2@atlantis.news.tpi.pl...
> ** Hanna Burdon wrote:
>
>>> Co to jest "chińszczyzna"? :) Szybkie przesmażenie na rozgrzanym
>>> oleju to raczej rodzaj obróbki cieplnej.
>
>> Chodzi mi o stir-fry. Nie wiem, czy to się po polsku jakoś nazywa?
>
> Bezpośrednio to chyba nie ma określenia, chodzi jak napisałem o
> specyficzny rodzaj obróbki cieplnej. :) Nie sądzę aby był on
> szczególnie charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej.
>
>> Składniki do wielu chińskich potraw smaży się w ten sposób: krótko
>> (30 sek. - 3 min.), w bardzo wysokiej temperaturze, naturalnie
>> najlepiej w dobrym woku.
>
> No bo generalnie chodzi o to aby składnik pożywienia nie stracił
> naturalnych właściwości, np. taki groszek nie powinien nam puścić soków
> i się udusić tylko odparować je ale nadal zachować smak i
> "chrupkość". :)
to jest chyba własnie blanszowanie, chyba, ze się mylę...
Gosia
|